11 gen. L’assemblea XSLPE arriba a la seva desena edició
El passat 15 de desembre va tenir lloc la desena assemblea de la Xarxa de Serveis Locals de Promoció Econòmica (XSLPE) corresponent al 2018. I es va aprofitar per informar sobre les noves accions que es posaran en marxa a partir del gener.
Novetats per al 2018
Es consoliden els grups de treball de la XSLPE i s’incrementen els crèdits consignats per a la subvenció XSLPE de projectes i accions de promoció econòmica. Així mateix, s’inicia una nova línia de subvenció similar adreçada a la resta d’ajuntaments de la demarcació no adscrits a la XSLPE i amb menys de 10.000 habitants. Amb aquesta iniciativa es vol fomentar que els municipis de la demarcació de Girona puguin desenvolupar accions de promoció econòmica en els seus territoris.
Com a novetat important del 2018 hi ha la subvenció per elaborar documents de planificació en l’àmbit del desenvolupament local. Aquesta línia d’actuació permetrà a les entitats locals dissenyar projectes en una fase més avançada i optar a la convocatòria de projectes singulars en desenvolupament econòmic.
La convocatòria de projectes singulars es manté amb l’objectiu de donar suport a projectes innovadors de desenvolupament econòmic amb capacitat de millora socioeconòmica del territori, vocació de continuïtat i que siguin transferibles a la demarcació de Girona. Els àmbits subvencionables són:
a) Consolidació empresarial
b) Economia social i solidària
c) Atracció d’inversió
d) Dinamització de polígons d’activitat econòmica
Pel que fa a comerç, les ajudes s’hauran d’orientar cap a les campanyes, la dinamització dels espais i la promoció dels productes i del territori.
La subvenció presenta novetats, com per exemple la declaració del regidor en què manifesta que l’actuació s’adequa a la política comercial municipal o el fet d’excloure les despeses d’implementació o manteniment de targetes de fidelització.
Per altra banda, s’ha programat una activitat de formació professionalitzadora per als tècnics de comerç, que es desenvoluparà al llarg del 2018.
El projecte «Millora de la competitivitat territorial» el 2018 presenta un canvi significatiu: es converteix en un servei consolidat propi de l’Àrea de Promoció Econòmica
Balanç del 2017
Durant l’assemblea també es va fer el balanç de l’any 2017.
Durant el 2017:
- S’ha consolidat el SITMUN, amb més de 100 ens locals adherits a la xarxa. En breu es publicarà la capa actualitzada dels polígons industrials de la demarcació.
- S’ha iniciat el programa d’emprenedoria CO-CREIX amb les jornades de networking als espais d’allotjament empresarial de la demarcació. Durant el 2018 es consolidarà aquest programa, atès que ha estat una de les actuacions que han rebut finançament del FEDER, en el marc del PECT d’Innovació.
- En el marc de l’emprenedoria s’ha col·laborat amb l’Ateneu Cooperatiu de les Comarques Gironines, al qual s’ha encarregat l’estudi «Diagnosi i visibilització de l’economia social i cooperativa». Les cooperatives aporten un valor afegit al sistema econòmic; creen ocupació estable i de qualitat, i permeten als ciutadans tenir una influència directa en els assumptes del mercat que els afecten. També s’ha donat suport en aquest àmbit amb la convocatòria de projectes singulars.
- S’ha fet un curs d’especialització en gestió de polígons industrials i un estudi de polígons, la realització del qual ha requerit més temps del previst inicialment. Aquest estudi permetrà definir línies d’actuació i una cartera de serveis de la Diputació en aquest àmbit.
- Respecte a Girona Excel·lent, el 2017 ha estat l’any de la difusió (un any es fa el concurs i el següent, la difusió). Tots els productes seleccionats han utilitzat el segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent, s’han fet diferents campanyes de comunicació i publicitat, i s’ha participat en més de 50 esdeveniments especialitzats del món de la gastronomia. S’han editat 10.000 exemplars del catàleg Girona Excel·lent (amb tots els productes) en 4 idiomes.
- S’ha publicat la convocatòria adreçada als col·lectius, una demanda no coberta fins ara que permet ampliar els beneficiaris del projecte.
- La Xarxa de Mercats Sedentaris de Girona (XMSG) ha rebut el mateix suport econòmic (4.000 € i fins a un 75 %) i tècnic, amb reunions periòdiques de coordinació.
- S’ha celebrat la 3a jornada de mercats en el marc del Fòrum Gastronòmic i s’ha col·laborat amb l’Institut de Recerca Biomèdica de Girona mitjançant la Xarxa de Mercats i la revista Milfulls,, amb un calendari solidari editat amb l’objectiu de recaptar fons per a aquest centre de recerca. El calendari amb receptes de la revista Milfulls estarà disponible als mercats municipals.
- En el marc de Projectes singulars, s’ha donat suport a 7 projectes: «Blanes gluten free» (Blanes); «millora de la competitivitat del sector de l’artesania» (la Bisbal); «Microecoregió Ter-Gavarres» (Celrà); edició d’un catàleg-webApp del producte agroalimentari de la Cerdanya i d’experiències ecoturístiques (la Cerdanya); dinamització dels petits productors agroalimentaris i dels artesans de la Vall d’en Bas amb la gammificació (la Vall d’en Bas); «Fes el salt a l’ocupació Forma’t i crea una cooperativa» (Salt), i cooperatives socials per a aturats de llarga durada de sectors malmesos durant la crisi (Calonge).
- En comerç de proximitat, s’ha creat un grup de comerç de la demarcació amb tècnics que treballen el tema als respectius municipis. La nova xarxa s’anomena Xarxa de Comerç de Proximitat. Pel que fa a la subvenció adreçada a les associacions de comerciants, s’ha donat suport a 23 activitats proposades per les associacions per tal de dinamitzar el comerç dels municipis de la província.
- I en el marc del projecte «Millora de la competitivitat territorial», s’han fet 14 assessoraments sobre temes de promoció econòmica a municipis que no compten amb tècnics en la matèria
Totes aquestes actuacions han portat a un nivell d’execució pressupostària del 90 %.
http://www.ddgi.cat/newsletters/promocio-economica/XSLPE/Presentacio_assemblea2018.pdf