Back to top

La Diputació i Emprengi promouen aquest curs la creació de 17 cooperatives per estudiants de secundària gironins

La Diputació i Emprengi promouen aquest curs la creació de 17 cooperatives per estudiants de secundària gironins

Des del 2010, la Diputació de Girona i Emprengi (Associació per la Promoció de l’Emprenedoria i el Cooperativisme als Centres Educatius) impulsa la creació experimental de cooperatives per estudiants de secundària, en el marc del conveni de col·laboració que tenen subscrit. En aquest curs escolar 2022/2023, se n’han constituït 17, en mans de 290 alumnes de 13 centres educatius gironins.

El programa educatiu està dirigit essencialment a alumnes de 3r i 4t d’ESO i de cicles formatius. Durant el curs, segueixen tot el procés de creació d’una cooperativa, amb la redacció dels estatuts, a més de la definició de l’organigrama i del seu funcionament.

Les darreres activitats del curs han tingut lloc aquest dimecres al matí a Girona, amb la Jornada d’Emprenedoria dels Instituts de les Comarques Gironines. Primer, a l’Auditori de La Mercè, amb la xerrada a càrrec d’Efecte Mosquit, una cooperativa de treball associat, d’iniciativa social i sense ànim de lucre que ofereix serveis personalitzats per treballar de manera emocional, reflexiva i compartida la cohesió social i els valors per a la transformació social.

Posteriorment, a la plaça Pompeu Fabra, davant de l’edifici de la Generalitat a Girona, ha tingut lloc la Fira de les Cooperatives Escolars, amb les parades preparades pels participants en el projecte. Les 17 cooperatives creades enguany són les següents:

Bigsell, INS Josep Brugulat (4t d’ESO, Banyoles)
BruguCoop, INS Josep Brugulat (4t d’ESO, Banyoles)
dosXnou, INS Pla de l’Estany (3r d’ESO, Banyoles)
Jetri, INS Celrà (4t d’ESO, Celrà)
BossCoopers, INS Cendrassos (3r d’ESO, Figueres)
CINX, INS Narcís Xifra (4t d’ESO, Girona)
Gredaco, Institut Escola Greda (3r d’ESO, Olot)
Cooperativa Viva, INS Abat Oliva (4t d’ESO, Ripoll)
La Vall de l’Abat, INS Abat Oliva (4t d’ESO, Ripoll)
Planet Coop. ABP, INS Anton Busquets (4t d’ESO, Sant Hilari Sacalm)
ACTI TUT, Institut de Sils (4t d’ESO, Sils)
COHELP, Institut de Sils (4t d’ESO, Sils)
Coop. Cap Norfeu, INS Cap Norfeu (cicles formatius, Roses)
Coop. Costa Brava, INS Cap Norfeu (cicles formatius, Roses)
Atena Llibreria, INS Illa de Rodes (4t d’ESO Roses)
Empresarri, INS Sarrià (4t d’ESO, Sarrià de Ter)
Sarricoop, INS Sarrià (4t d’ESO, Sarrià de Ter)
Així doncs, aquesta jornada d’emprenedoria culmina la tasca que han dut a terme els estudiants en aspectes clau del projecte, en especial els relacionats amb la comunicació interna i externa, les relacions amb l’entorn del centre i temes organitzatius de finances i màrqueting.

L’activitat està organitzada per Emprengi i hi col·laboren la Diputació de Girona, l’Ajuntament de Girona i l’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines. Des que va néixer, més de 2.500 alumnes de la demarcació han participat en la creació de més de 200 cooperatives.